Oranjevaasjes 2021

Royal Leerdam Crystal zet haar traditie van Oranjevaasjes in Leerdam voort!

11 december 2020

Al sinds 1927 brengt Royal Leerdam Crystal geheel volgens traditie de beroemde Oranjevaasjes uit bij belangrijke gebeurtenissen binnen de Koninklijke familie en bij gebeurtenissen van landsbelang. Tot 2020 werden de Oranjevaasjes in de originele Leerdamse Kristalfabriek handgevormd en mond geblazen van Cristal Supérieur. In 2021 zullen de Oranjevaasjes door de glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum in Leerdam met de mond worden geblazen.

In 2021 zijn maar liefst 2 bijzondere momenten binnen het Koningshuis de reden voor Royal Leerdam Crystal om aan haar traditie 2 originele Oranjevaasjes toe te voegen. Op 17 mei bereikt onze Koningin Máxima de mijlpaal van 50 jaar en op 7 december wordt Kroonprinses Amalia 18 jaar. We vieren dat deze power vrouwen, waaraan menig vrouw zich spiegelt, een memorabele leeftijd bereiken! De Oranjevaasjes worden, geheel volgens de traditie, met de mond geblazen in Leerdam door de glasblazerij van het Nationaal Glas Museum. De originele Oranjevaasjes worden uitgebracht door Royal Leerdam Crystal in samenwerking met Bettina Sommer van Sommer Dutch Glass Art.

Foto: (C) Frieda Mellema – uniquole

Een krachtig ontwerp van een sterke persoonlijkheid

Ans Markus tekent het ontwerp
Voor het ontwerp van de serie van 2 vaasjes werd niemand minder dan Ans Markus gevraagd. Behalve Nederlands kunstschilder is  Ans Markus ook een sterke vrouw en een opvallende persoonlijkheid. “Ik vind het een grote eer de Oranjevaasjes te mogen ontwerpen” zegt Markus.

Geïnspireerd door mode
In binnen- en buitenland wordt Koningin Máxima geroemd om haar stijlvolle outfits van beroemde modehuizen, maar ook van betaalbare modeketens. Het gevoel voor stijl en mode van onze Koningin Máxima en inmiddels ook van Kroonprinses Amalia heeft Markus geïnspireerd tot het ontwerpen van 2 Oranjevaasjes die veel weg hebben van prachtige avondjurken. Het vaasje voor Kroonprinses Amalia heeft een wat jongere uitstraling dan dat voor Koningin Máxima. Samen vormen de vaasjes een serie en verschillen weer van eerder uitgebrachte vaasjes. We lichten alvast een tipje van de sluier op door de contouren van de nieuwe Oranjevaasjes zichtbaar te maken.

De kunst van Ans Markus vormt niet alleen een vernieuwende bijdrage aan het realisme in de Nederlandse schilderkunst, maar is ook onmiskenbaar authentiek. Als jong meisje had Markus al interesse in mode en heeft bijna 2.000 kledingstukken van vintage tot en met prachtige couture. In contrast met haar schilderijen over innerlijke emoties werd zij gefascineerd door mode. Zo ontstond er een serie van 44 olieverfschilderijen als hommage aan grote couturiers zoals Christian Dior, Coco Chanel, Valentino en Oscar de la Renta.

“Mode is soms een sprookje en kan iets toevoegen aan een bestaan gekenmerkt door ernst en discipline”, aldus Ans Markus.

Gelimiteerde oplage van 350 exemplaren
De originele Oranjevaasjes Máxima 50 en Amalia 18 worden beiden uitgebracht in een gelimiteerde oplage van 350 exemplaren. Het Oranjevaasje Máxima 50 en Amalia 18 zijn reeds uitverkocht. Mocht u vragen hebben kijk dan bij de veel gestelde vragen of neem contact op via info@royalleerdamcrystal.nl.